Saavutettavuuden parantamista Oulun yliopiston kirjastossa

Tiedekirjasto Pegasuksen asiakastila, Oulun yliopisto.
Tiedekirjasto Pegasus, Oulun yliopisto.

Oulun yliopiston kirjaston tavoitteena on tehdä palveluista ja verkkosisällöistä helposti lähestyttäviä ja saavutettavia sekä kirjastotiloista esteettömiä, jotta ne olisivat kaikkien asiakkaiden hyödynnettävissä. Näiden tavoitteiden edistämiseksi kirjastoon on perustettu saavutettavuustyöryhmä, joka kartoitti viime vuonna muun muassa kirjaston tilojen fyysisen esteettömyyden tasoa toteuttamalla yhdessä kirjaston johdon kanssa esteettömyyskierrokset kaikissa kirjaston toimipaikoissa. Kiinnitimme kierroksilla huomiota muun muassa opasteiden selkeyteen ja kaksikielisyyteen, kulkuväylien esteettömyyteen, kalusteiden sopivuuteen erilaisten käyttäjien tarpeisiin sekä kirjastotilojen äänimaailmaan. Kehitystarpeita havaittiin ja kirjattiin ylös kaikissa kirjastoissamme. Osa toimenpiteistä näiden korjaamiseksi pystyttiin toteuttamaan heti, kuten esimerkiksi opasteiden lisääminen ja tiloissa olevien huonekalujen toimivampi sijoittelu, mutta suurempia kehitystarpeita toteutetaan tulevaisuudessa aina sen mukaan kuin on mahdollista. Saavutettavuuden parantamisen ei välttämättä tarvitse olla kallista tai kohtuuttoman paljon aikaa vievää – pienilläkin parannuksilla päästään eteenpäin.

Opiskelija voi tarvita terveydellisistä syistä yksilöllisiä opintojärjestelyjä kuten esimerkiksi lukemisesteen takia pidemmän laina-ajan kirjaston kurssikirjoille. Viime vuonna kirjastossamme suunniteltiin yhteistyössä Oulun yliopiston ja Oulun ammattikorkeakoulun opintopsykologien ja kampus-opojen kanssa käytäntö kurssikirjojen laina-ajan pidentämiseksi lukemisesteisille opiskelijoille. Lukemisesteinen opiskelija saa kurssikirjalle halutessaan pidennyksen laina-aikaan näyttämällä kirjaston asiakaspalvelijalle opintopsykologilta tai opinto-ohjaajalta saamaansa suosituslomaketta lainaamisen yhteydessä. Toistaiseksi tätä mahdollisuutta on käytetty vielä melko vähän, joten palautetta käytännöstä emme ole vielä saaneet.

Tiedotamme kirjaston viestintäkanavissa säännöllisesti myös valtakunnallisen Saavutettavuuskirjasto Celian palveluista lukemisesteisille opiskelijoille, ja uusien Celia-asiakkaiden rekisteröintejä tehdään kirjastoissamme. Celia-tiedotuksen yhteydessä olemme laittaneet kirjastoissa esille myös lukemisen apuvälineitä kuten lukuviivaimia ja lukukalvoja asiakkaille testattavaksi.

Kirjaston verkkopalveluita on myös käyty läpi saavutettavuuden näkökulmasta. Aloitimme kirjaston LibGuides-oppaista, joiden saavutettavuustarkistukset tehtiin WAVE-ohjelmalla. Kirjaston asiakkaille on koottu tietoa kirjaston palveluiden saavutettavuudesta sekä ohjeita ja vinkkejä lukemisen helpottamiseen Saavutettavuus-oppaaseen. Myös kirjaston verkkosivujen Esteettömät kirjastopalvelut -sivulla on tietoa muun muassa kirjaston tilojen esteettömyydestä, johon asiakas voi tutustua jo ennen kirjastokäyntiä. Kirjaston henkilökunta on saanut koulutusta verkkosivujen saavutettavuudesta, ja henkilökunnan työpajassa on yhdessä testailtu erilaisia e-aineistojen kuuntelumahdollisuuksia.

Tilojen esteettömyyden ja verkkopalveluiden saavutettavuuden parantamisen lisäksi olemme pohtineet myös, miten voisimme edistää tasa-arvoista ilmapiiriä ja yhdenvertaisuutta kirjastossa. Kirjastomme on julistautunut Syrjinnästä vapaaksi alueeksi osana Oikeusministeriön koordinoimaa valtakunnallista kampanjaa. Keväällä 2024 otimme käyttöön myös kirjaston turvallisemman tilan periaatteet. Periaatteiden laatimista varten halusimme selvittää asiakkaidemme kokemuksia ja näkemyksiä siitä, mikä tekee kirjastosta turvallisemman tilan juuri heille. Kirjastossa toteutettiin asiakkaille ja henkilökunnalle suunnattu verkkokysely, jonka tulosten avulla kirjastoon työstettiin turvallisemman tilan periaatteet sekä kirjastokohtaiset toimintaohjeet häirinnästä tai epäasiallisesta kohtelusta ilmoittamiseen. Haluamme rohkaista asiakkaitamme ottamaan häirintätilanteissa yhteyttä kirjaston henkilökuntaan matalalla kynnyksellä, joko paikan päällä kirjastossa tai lähettämällä sähköpostia kirjaston häirintäyhdyshenkilölle. Turvallisemman tilan periaatteet ja toimintaohjeet ovat näkyvillä kirjastojen tiloissa ja ne löytyvät myös kirjaston verkkosivuilta.

Kirjastolle on tullut myös kiitosta tehdystä työstä: turvallisen tilan työryhmä palkittiin syyskuussa Oulun yliopiston lukuvuoden avajaisissa yliopiston arvojen mukaisesta esimerkillisestä toiminnasta. Saavutettavuuden edistäminen kirjastossa on jatkuva prosessi, joka edellyttää myös keskeneräisyyden sietokykyä. Palkitsevinta lienee kuitenkin se, että saavutettavuuteen panostaminen pieninkin askelin tekee kirjastosta toimivamman ja vastaanottavaisemman kaikille käyttäjille.

 

Leena Ilkko
viestintäsuunnittelija
Oulun yliopiston kirjasto

Minna Abrahamsson-Sipponen
kirjastonjohtaja
Oulun yliopiston kirjasto

Leave a Comment