Koronatilanteen takia olet tehnyt etätöitä pian kuukauden, millainen on tavallinen työpäivä Heidi Trobergin kotikonttorilla?
Työpäivä alkaa normaaliin tapaan, kahvikuppi kädessä avaan kahdeksan maissa kirjaston chattipalvelun, käyn läpi sähköpostin ja tietopalveluun tulleet tiketit. Tämän jälkeen mikään ei ole enää kuin tavallisena työpäivänä työpaikalla. Puhelin soi usein, sähköposti, chatti ja Teams-sovellus ääntelevät huomattavasti enemmän kuin yleensä. Tällä hetkellä saan enemmän oikeasti kiireellisiä tehtäviä päivässä, kuin normaaleissa olosuhteissa monessa viikossa yhteensä.
Työskentelen pääasiassa tiedonhaun ja e-aineiston parissa, joten vauhdittamisen tarve ilmeni heti yliopiston siirryttyä etäopetukseen. Auttaakseni opettajia ja opiskelijoita uudessa digitaalisessa arjessa, olen kirjoittanut lukuisia uutiskirjeitä ja muita viestejä yliopiston eri viestintäkanavien kautta. Videotehtaani on viime aikoina tuottanut valtavan määrän lyhyitä opastusvideoita e-resursseista ym.
E-kirjarintamalla on vallinnut hätätila sen jälkeen kuin sosiaalinen eristäytyminen alkoi. Siksi on ihanaa, että normaalisti vähemmän myötämieliset ulkomaiset kirjakustantajat ja e-kirjavälittäjät nyt ovat avanneet aineistoa asiakkaillensa yliopistoissa.
Mikä on ollut haastavinta? Onko ollut tarvetta luoville ratkaisuille?
Haastavinta on kyllä ollut saada työpäivän tunnit riittämään. Tässä erikoistilanteessa on huomattavasti enemmän kiireellisiä asioita hoidettavana.
Etätyö on myös tuonut mukanaan uudenlaisia häiriöntekijöitä sekä itselle että niille, joiden kanssa kokoustat tai niille, jotka osallistuvat opetukseesi/ohjaukseesi. Minulla on kotona mies, lapsi, koiria ja kissoja ja silloin tällöin nämä ovat ilmestyneet taustalle kesken Zoom-opetuksen tai tärkeän Teams-palaverin. Onneksi minusta on nopeasti tullut mestari ajoittamaan lapselle Netflix-leffa yhtäaikaisesti opetuksen tai kokouksen kanssa eikä myöskään työhuoneen ovi unohdu enää auki, joten pulska kissa ei jatkossa pääse peittämään webbikameraa.
Miten asiakkaat/opiskelijat ovat suhtautuneet tilanteeseen? Onko ollut mitään ongelmia?
Opiskelijat ovat jo pitkään olleet valmiita siirtymään perinteisestä opetuksesta etäopetukseen ja painetuista kirjoista e-kirjoihin. Heille tämä muutos ei ole tuottanut ongelmia. Myös opettajat ovat suhtautuneet muutokseen hyvin. Vaasan yliopistolla kevään kursseista 207 kpl on siirtynyt verkkoon, ja ainoastaan kolme kurssia on jouduttu perumaan.
Koetko, että sinulla on tarpeeksi hyvät e-työkalut käytettävissä?
Ehdottomasti. Minulla on jo entuudestaan hyvät laitteet ja ohjelmisto, ja minulla on aina ollut mahdollisuus vaikuttaa omaan laitteistoon. Siinä mielessä kuulun niihin onnellisiin, jotka eivät ole joutuneet pikaisesti hankkimaan uutta laitteistoa etätyön mahdollistamiseksi.
Mitkä ovat mielestäsi etätyön hyvät ja huonot puolet?
Suurin etu on ehdottomasti, että saa viettää enemmän aikaa perheen kanssa. Suuri plussa on myös se, että kaikki näin yhtäkkiä ovat uskaltaneet kokeilla uusia luovia ratkaisuja kursseillaan.
Etätyön huono puoli on se, että aina ei ole helppoa päättää työpäivä. Tänään ajattelin, että lopetan jo klo 13 ja menen ulos nauttimaan auringosta. Kello on nyt 16 ja päivän to-do -listalla on kuitenkin vielä tekemistä. Kampuksella on jostain syystä helpompi keskeyttää työt ja lähteä kotiin.
Uskotko, että tämä tilanne voi tuoda jotain positiivista mukanaan esim. työtäsi, korkeakoulukirjastotoimintaa ja yleisesti korkeakouluopiskelua ajatellen?
Ehdottomasti! E-aineiston käyttö lisääntyy huimasti, kun opiskelijat, tutkijat ja henkilökunta joutuvat väliaikaisesti kokonaan siirtymään näihin. Uskon, että moni tämän yhteydessä huomaa, miten mahtava e-aineistovalikoima tieteellisissä kirjastoissa jo on.
Opettajat oppivat myös e-aineistojen tärkeyden, ja valitsevat toivottavasti tulevaisuudessa e-kirjan kurssikirjaksi painetun sijaan. Tämä on ollut ongelma korkeakouluissa, vaikka osa opiskelijoista jo pitkään ovat opiskelleet etänä.
Myös yliopiston hienot digitaaliset työkalut ja pilvipalvelut kohtaavat nousukauden, kuten myös eri työkalut etäopetukseen, esim. Zoom ja Teams.
Onko jotain muuta mitä haluat tuoda esille? Onko sinulla vinkkejä muille etätyötä tekeville?
Ainoa vinkkini etätyötä tekeville on priorisoida, priorisoida asiat uudelleen ja oikein. Näissä poikkeuksellisissa ajoissa työpäivän sisältö ehtii muuttua päivän aikana. Tulee lukuisia uusia asioita, joihin on otettava kantaa ja jotka pitää tehdä nopealla aikataululla, että päivän agenda on koko ajan arvioitava uudelleen. Kaikki ei aina onnistu täydellisesti, ja tämä on asia minkä kanssa on opittava elämään. Me teemme parhaamme ja se on tarpeeksi.
Kysymykset: Pia-Maria Niemitalo
Vastaukset: Heidi Troberg, tietoasiantuntija, Tritonia/Vaasan yliopisto
Kuva: Heidin henkilökohtainen arkisto