Marraskuinen vierailu Helsingissä

Kiikkumassa Terkossa. Kuvaaja: Tiina Heino.

Eräänä marraskuisena maanantaina tuntui, kuin kurkistaisin esiripun taakse. Asiat olivat edenneet vikkelästi. Saatuani idean FUN-henkilökuntavierailusta ja puollon omalta organisaatioltani kävikin niin, että jo tuossa tuokiossa minut toivotettiin lämpimästi tervetulleeksi Helsingin yliopiston kirjastoon ylikirjastonhoitaja Minna Niemi-Grundströmin toimesta. Hymyilytti.

Toimin Itä-Suomen yliopiston Joensuun kampuskirjastossa asiakaspalveluvastaavana. Käytännössä se tarkoittaa, että varsinaisen arkisen asiakaspalvelun ohella huolehdin sen sujumisesta ja osallistun aktiivisesti sen kehittämiseen. Jotta oma ajattelu pysyisi kimmoisana, on tärkeää pysähtyä pohtimaan, millaisia hyviä käytäntöjä muualla on keksitty. Toisaalta on myös arvokasta, jos samalla saa tarjottua ideoiden aihioita myös vastavuoroisesti. Tällä kertaa uteliaisuuteni laittoi liikkeelle Helsingin yliopiston kirjaston suomalaisittain ainutlaatuinen mittakaava. Aavistelin, että Helsingissä on varmasti ratkaistu monia sellaisiakin arkisia haasteita, joita en ole koskaan tullut edes ajatelleeksi. Oikeassa olin.

Kuten ensivaikutelma vihjasi, esiripun takaa löytyi kasapäin ystävällisiä ja taitavia kirjastoammattilaisia, joita pääsin tapaamaan viikon aikana. Viikolla 13.–17.11.2023 henkilökohtaisina “hosteinani” toimivat tietoasiantuntijat Markus Asikanius ja Anne Kakkonen, joita haluan muiden mukana olleiden ohella kiittää ensiluokkaisista järjestelyistä. Viikko-ohjelmassani oli ilahduttavasti huomioitu toiveitani esimerkiksi eri toimipisteisiin tutustumisesta, asiakaspalvelun organisoinnista ja monikanavaisesta viestinnästä. Pääsin näkemään paljon, mutta rennolla otteella. Ajoitus oli oivallinen, sillä samaan aikaan kanssani tutustumassa oli Erasmus-vaihtoon tullut kirjastokollega Tamas Foldi Itävallasta, joten myös minulle avautui mahdollisuus piipahtaa samalla Kansalliskirjastossa ja Oodissa. Pääsin myös kuulemaan Tamasilta Wienissä ja Budapestissä toimivan Central European Universityn kirjaston arjesta.

Vaikka reissun parasta antia olikin eri vaiheissa kirjastouriaan olevien kollegojen kohtaaminen ja heihin tutustuminen, jotakin kotiin tuomisista kertoo myös se, että turkoosi muistikirjani palasi Joensuuhun yli 30 täytettyä sivua pulleampana. Nyt kun vierailustani on ennättänyt kulua joitakin kuukausia, huomaan yhä jäsenteleväni näkemääni ja kuulemaani palaamalla näihin kirjoituksiini.

“Aivan, heidän kirjastokierroksensa oli saatavilla myös audiomuodossa.”
“Totta, heillähän oli keksitty kysyä tällaisiakin rekrykysymyksiä.”
“Niinhän se olikin, he käyttivät tällaista vuorojärjestelmää asiakaspalvelussa.”

Erilaisia näkökulmia arvostaa erityisen paljon näin kirjastouransa alkupäässä olevana, kun kokemus muiden kirjastojen toimintatavoista on kapeampi.

Kuin loppusilauksena, vierailustani seurasi mainio yllätys. Viimeisenä päivänä Kaisa-talossa tapaamani kirjastosihteeri Anni Träff kertoi suunnitelleensa visiittiä toiseen Alma- ja Primo-järjestelmiä käyttävään kirjastoon jo pidemmän aikaa. Monipuolisen ja pitkän uran yliopiston kirjastossa tehnyt Anni innostuikin hakemaan FUN-henkilökuntavierailuun meille ja toukokuussa pääsimmekin jatkamaan juttutuokiotamme siitä, mihin viimeksi jäimme.

Kiitos vielä Helsinkiin ja kiitos vastavierailusta Anni!

Olli Hiltunen
Tietopalveluneuvoja
Itä-Suomen yliopiston kirjasto
UEF Connect -profiili

Leave a Comment