FUN-henkilökuntavierailu Joensuussa

Itä-Suomen yliopiston kirjasto, Joensuun toimipiste. Kuvaaja: Niko Niskanen

Minulla oli ilo päästä keväiseksi viikoksi 8.–11.5. FUN:n henkilökuntavierailuun Itä-Suomen yliopiston kirjaston Joensuun kampukselle. Pitemmän aikaa olin jo miettinyt, että olisi kiva päästä tutustumaan kunnolla toisen yliopistokirjaston käytäntöihin ja tiloihin erityisesti tietoaineistojen näkökulmasta. Omat esihenkilöni näyttivät vihreää valoa, ja kun lähetin alustavan kyselyn henkilövaihdosta palvelupäällikkö Marja Maijalalle sain heti seuraavana päivänä tervetuloa -viestin, UEF-kirjaston johtoryhmä oli ehtinyt käsitellä asian pikaisesti.

Sain kirjastonjohtaja Susanna Parikalta ja palvelupäällikkö Toni Raja-Hanhelalta evästyksen painaa mieleen kaikki hyvät käytännöt sovellettavaksi omassa kirjastossa. Kirjastoillamme on paljon yhteistäkin, mutta toki UEF:n kirjasto palvelee suurempaa asiakaskuntaa kuin LUC-kirjasto, ja resurssitkin ovat tietysti hieman eri luokkaa.

Tietoaineistopalvelujen osalta oli kiinnostavaa tutustua hankinnan organisaatioon. Oli myös hyvä nähdä käytännössä miten eri kirjavälittäjien kautta tehdyt hankinnat (Gobi ja Delbanco) ja OA-aineistot viedään Almaan. UEF.n kirjasto on myös hankkinut sellaisia aineistoja/palveluita, joista on kyselty meilläkin. Pääsin käymään myös Joensuun vapaakappaletoimistossa, ja tutustuin myös pääkampuksellakin saatavilla oleviin elektronisiin vapaakappaleisiin.

Minulle esiteltiin myös kirjaston asiakaspalvelua, viestintää ja organisaatiota. Joensuun uusissa asiakas- ja henkilökunnan tiloissa oli kivoja ratkaisuja, esim. kirjaston tiloissa on myös digipalveluiden palvelupiste (Oppari ja Servicedesk). Kirjastossa on myös modernit ja selkeät opasteet, esim. tilakartta näyttää äänentasoalueet, monitori vapaat tietokonepaikat, ja lattiateipit ohjaavat kirjaston sekä Opparin ja Servicedeskin palvelupisteisiin.

Lämpimät kiitokseni Joensuuhun ystävällisestä vastaanotosta. Kiitokset erityisesti tietoaineistojen palvelupäällikölle Riitta Porkalle, joka ystävällisesti antoi omaa ja alaistensa työaikaa tietoaineistopalveluiden esittelyyn, ja myös kaikille muille, jotka ehtivät muun työn ohessa kertoa minulle työstään ja kirjaston toiminnoista. Tämän kaikenhan mahdollisti kirjaston johtaja Ari Muhonen ja FUN-yhteisö. Lopuksi super-suuret kiitokset Marja Maijalalle (ystävä jo opiskeluajoilta saakka), joka laati vierailuohjelman, esitteli minut kaikille, kutsui kylään ja elokuviin, ja piti minusta kaikin tavoin hyvää huolta.

Outi Vaattovaara
Tietoasiantuntija
Lapin korkeakoulukirjasto

Leave a Comment